Dashboard Bevolkingsprognose
Welkom op het Dashboard Bevolkingsprognose. Dit dashboard geeft informatie over de prognoses die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt en de varianten van de toekomst die het CBS in samenwerking met het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft opgesteld.
De prognose geeft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de bevolking. Omdat de toekomst onzeker is, laten varianten verschillende toekomstbeelden van de bevolking zien als de ontwikkeling net iets anders verloopt.
Dit dashboard is ontwikkeld door het CBS in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Leeswijzer
In dit dashboard worden de Bevolkingsprognose, de Huishoudensprognose en de Varianten van de toekomst gepresenteerd.
De prognoses van het CBS hebben tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Er worden drie langetermijnprognoses gemaakt: de Bevolkingsprognose, de Kernprognose en de Huishoudensprognose. In samenwerking met het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft het CBS de Varianten van de toekomst ontwikkeld.
Edities: In dit dashboard zijn cijfers en figuren van verschillende edities van de prognoses en varianten opgenomen. De edities zijn aangeduid met het jaartal van publicatie. Via een keuzeknop rechts bovenin op de verschillende pagina’s is de editie aan te passen.
Keuzemogelijkheden: Bij veel figuren kun je kiezen welke categorie en/of welk kenmerk getoond moet worden. Soms kun je ook kiezen of je aantallen of percentages wil zien.
Cijfers in tabelvorm: Als je de gegevens uit de figuren in tabelvorm wil zien, klik je op de drie liggende streepjes rechtsboven in de figuur. Je kunt dan kiezen of de tabel direct op het scherm wordt getoond, of wordt gedownload.
Bevolkingsprognose
Dit onderdeel van het dashboard laat de Bevolkingsprognose en Kernprognose zien. Het CBS werkt voor de prognoses met een driejaarlijkse cyclus. In december van het eerste jaar wordt een nieuwe Bevolkingsprognose gepubliceerd, die de toekomstige omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking presenteert naar leeftijd, geslacht en herkomst. Een jaar later wordt in december de Kernprognose gepubliceerd, die de verwachte omvang en samenstelling van de bevolking alleen naar leeftijd en geslacht beschrijft. Een jaar later volgt weer een Kernprognose.
Huishoudensprognose
De Huishoudensprognose beschrijft de toekomstige ontwikkeling van het aantal huishoudens naar type (eenpersoonshuishouden, paar, eenoudergezin, etc.) en van het aantal inwoners naar huishoudenspositie (alleenstaande, inwonend kind, etc.). De Huishoudensprognose wordt tegelijk met de eerste Kernprognose in de driejaarlijkse publicatiecyclus van het CBS gepubliceerd.
Varianten van de toekomst
In het project ‘Verkenning Bevolking 2050’ hebben het NIDI en het CBS zeven toekomstige bevolkingsvarianten opgezet, elk uitgaand van een andere ontwikkeling voor de geboortecijfers, levensverwachting en internationale migratie. De toekomstvarianten vormen een aanvulling op de bestaande bevolkingsprognoses van het CBS. De varianten van de toekomst zijn voor het eerst in 2020 gepubliceerd, daarna volgt in 2024 een update.
Methode
Hoe wordt een prognose gemaakt? Aan de hand van figuren wordt op deze pagina uitgelegd hoe een bevolkingsprognose gemaakt wordt.
Literatuur
Hier vind je alle artikelen en nieuwsberichten die van belang zijn voor de bevolkingsprognose.
Technische toelichting
De technische toelichting bevat informatie over veranderingen tussen verschillende edities die in dit dashboard zijn opgenomen.
Bronnen, begrippen en afkortingen
Hier vind je alle bronnen, begrippen en afkortingen die in dit dashboard voorkomen.
Introductie
De Bevolkingsprognose beoogt de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Deze verwachting kent ook onzekerheden. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo door zal zetten en of Nederlanders een voorkeur voor gezinnen met twee kinderen blijven houden.
De Bevolkingsprognose betreft de omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking in de toekomst. De standcijfers (aantal inwoners naar leeftijd, geslacht en herkomst) hebben betrekking op 1 januari van het prognosejaar. De stroomcijfers (geboorte, sterfte, immigratie, emigratie) hebben betrekking op de ontwikkeling gedurende het prognosejaar. De Bevolkingsprognose wordt eens in de drie jaar gepubliceerd. In de tussenliggende jaren wordt een Kernprognose gepubliceerd. De Kernprognose betreft uitsluitend het inwonertal en de bevolkingsstromen (geboorte, sterfte, immigratie en emigratie) naar leeftijd en geslacht. De Kernprognose is een bijstelling van de Bevolkingsprognose, waarin de veronderstellingen voor de korte termijn zijn aangepast op basis van de waargenomen ontwikkelingen in het voorgaande jaar, zonder het onderscheid naar herkomst.
Bevolking
Kerncijfers prognose van de bevolking
In de grafiek is het verloop van de bevolking in het verleden en de verwachte ontwikkeling in de toekomst te zien.
Bevolkingspiramide
Bevolkingsopbouw
Ontwikkeling
Introductie
De Huishoudensprognose beschrijft de verwachte ontwikkeling van de bevolking naar huishoudenspositie en van huishoudens naar type en grootte. Het CBS publiceert deze prognose elke drie jaar.
De bevolking naar huishoudenspositie en de huishoudens hebben betrekking op 1 januari van het (prognose)jaar.
De Huishoudensprognose veronderstelt dat het huidige gedrag op het gebied van relatievorming- en ontbinding, uit huis gaan en kinderen krijgen blijft zoals het in het recente verleden was. Dit is uiteraard niet zeker. Ook de onzekerheid in de demografische ontwikkelingen werkt door in de huishoudenssamenstelling. Daarnaast is beleid zoals de inrichting van de ouderenzorg in de toekomst, een belangrijke bron van onzekerheid. De onzekerheden in de prognosecijfers zijn daarom groot.
Huishoudens
Kerncijfers prognose van het aantal huishoudens
In de grafiek is het verloop van het aantal huishoudens in het verleden en de verwachte ontwikkeling in de toekomst te zien.
Huishoudens naar type en grootte
Type huishouden naar leeftijd
Personen in huishoudens
Kerncijfers prognose van het aantal personen naar huishoudenspositie
In de grafiek is het verloop van het aantal personen in elk type huishouden in het verleden en de verwachte ontwikkeling in de toekomst te zien.
Bevolkingspiramide naar huishoudenspositie of burgerlijke staat
Ontwikkeling per huishoudenspositie
Huishoudenspositie naar leeftijd
Introductie
De omvang en samenstelling van de bevolking in de toekomst hangen af van de ontwikkeling van de migratie, geboorte en sterfte. Die ontwikkelingen zijn onzeker. Daarom worden toekomstige bevolkingsvarianten uitgerekend. De varianten van de toekomst laten zien hoe anders de bevolking er in de toekomst uit zal zien als migratie, kindertal en levensverwachting zich anders ontwikkelen dan de Bevolkingsprognose veronderstelt. De toekomstvarianten vormen een aanvulling op de Bevolkingsprognose. De Bevolkingsprognose (=middenvariant) is gebruikt als uitgangspunt: de varianten laten variaties ten opzichte van de middenvariant zien. De informatie op dit deel van het dashboard is gebaseerd op het onderzoek ‘Verkenning Bevolking 2050’, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft uitgevoerd. Editie 2020 is in samenwerking met het NIDI uitgevoerd.
In de figuren hieronder staan de ontwikkelingen en veronderstellingen waarmee de bevolkingsvarianten zijn doorgerekend.
Bevolking
Verwachte omvang en samenstelling
Elk van de zeven varianten van de verkenning komt op een andere bevolkingsomvang in de toekomst uit. En ook de bevolkingssamenstelling qua geslacht, leeftijd en herkomst komt verschillend uit. Onderstaande figuur laat voor elk samenstellings-element de verwachte bevolking zien.
Verschillende soorten druk
Om inzicht in de verhouding van het niet-werkende deel van de bevolking tot het werkende deel van de bevolking te krijgen, kan gekeken worden naar de demografische druk. In elk van de varianten van de Verkenning ontstaat een andere verhouding tussen de leeftijdsgroepen die tot het werkende en niet-werkende deel van de bevolking worden gerekend.
Bevolkingspiramide
Ontwikkeling
Bronnen
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. In de praktijk schrijft een deel van de EU-immigranten zich niet in als ingezetene in de BRP. Ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens http://www.rvig.nl/brp.
Leverancier
Gemeenten
Integraal of steekproef
Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.
Bijzonderheden
In deze Verkenning zijn alleen ingezetenen in de BRP opgenomen, oftewel exclusief personen in het niet-ingezetenen-register.
Link naar onderzoeksbeschrijving
De migratiemotieven van immigranten met een nationaliteit van een land buiten de EU/EFTA zijn afkomstig van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie en Veiligheid en gebaseerd op de eerste verblijfsvergunning die de IND heeft afgegeven (asiel, arbeid, gezin, studie, overig).
Leverancier
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
Integraal of steekproef
Periodiciteit
Jaarlijks
Bijzonderheden
Link naar onderzoeksbeschrijving
Het doel van het opleidingsniveaubestand is om voor een zo groot mogelijk deel van de Nederlanders het hoogste behaalde en hoogst gevolgde opleidingsniveau vast te leggen zodat tal van onderzoeken kunnen worden uitgebreid met informatie over opleidingsniveau. De doelpopulatie omvat alle personen die op 1 oktober van het verslagjaar in een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven. Via registers is van ruim 11 miljoen Nederlanders het opleidingsniveau waargenomen. Via steekproefonderzoek is van 900 duizend Nederlanders het opleidingsniveau waargenomen. De aantallen nemen jaarlijks toe omdat de waarneming cumulatief is: eerder gedane waarnemingen worden voor een nieuw verslagjaar opnieuw gebruikt en uitgebreid met nieuwe waarnemingen. Die nieuwe waarnemingen betreffen deels personen die eerder niet waren waargenomen en deels nieuwe diploma’s die zijn behaald door personen die eerder al waren waargenomen.
Leverancier
Registergegevens worden beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen en de gemeenten (de Basis Registratie Personen). De enquêtegegevens zijn afkomstig van de Enquête beroepsbevolking (EBB).
Integraal of steekproef
Periodiciteit
Jaarlijks
Bijzonderheden
Het opleidingsniveaubestand is deels gebaseerd op steekproefwaarneming. Om die reden is sprake van een onbetrouwbaarheidsmarge. Die onbetrouwbaarheidsmarge kan sterk variëren al naar gelang de deelpopulatie die in ogenschouw wordt genomen. Een deelpopulatie die uit veel ouderen bestaat zal gepaard gaan met een verhoudingsgewijs grote onbetrouwbaarheidsmarge, omdat de waarneming onder ouderen sterker leunt op steekproefwaarneming.
Link naar onderzoeksbeschrijving
De populatie van dit bestand bestaat uit alle immigranten met een niet-Nederlandse nationaliteit op het moment van immigratie. De immigratiedatum, nationaliteit, leeftijd en verblijfsduur zijn bepaald op basis van de Basisregistratie Personen (BRP). De sociaaleconomische categorie en het afgeleide migratiedoel (voor immigranten met een nationaliteit van een land binnen de EU/ European Free Trade Association (EFTA)) wordt vastgesteld op basis van gegevens uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden. Om het afgeleide doel te bepalen, is een selectie gemaakt van alle immigranten die zich sinds 1999 in Nederland hebben ingeschreven. Van de geselecteerde immigranten zijn gegevens bekend over onder meer nationaliteit, immigratiedatum, immigratiedatum van de ouders, immigratiedatum van de partner, de datum van aanvang van een baan en de datum van de aanvang van een studie.
Leverancier
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Integraal of steekproef
Periodiciteit
Jaarlijks sinds 1998
Bijzonderheden
Link naar onderzoeksbeschrijving
Begrippen
- basisonderwijs, vmbo, mbo1: niveau basisonderwijs, vmbo-b/k, vmbo-g/t, havo-, vwo onderbouw, mbo1, praktijkonderwijs
- havo, vwo, mbo2-4: niveau mbo 2, 3 of 4 en havo-, vwo bovenbouw
- hbo, wo: niveau hbo, wo, postacademisch en doctoraat. NB hbo en wo propedeuse vallen onder middelbaar niveau.
- als er een paar is binnen het huishouden: de man;
- als het paar van gelijk geslacht is: de oudste van het paar;
- in een eenouderhuishouden: de ouder;
- in een overig huishouden: de oudste meerderjarige man of - als deze ontbreekt - de oudste meerderjarige vrouw.
Afkortingen
BRP - Basisregistratie Personen
BSN - Burgerservicenummer
BZK - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek
EBB - Enquête beroepsbevolking
EFTA - European Free Trade Association
EU - Europese Unie
GBA - Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens
IND - Immigratie- en Naturalisatiedienst
NIDI - Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut
SZW - Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid